Sunday, February 25, 2024
HemNASCARÅterupplev hur Dale Earnhardt och Richard Childress "stal" NASCAR-mästerskapet 1990 från Mark...

Återupplev hur Dale Earnhardt och Richard Childress “stal” NASCAR-mästerskapet 1990 från Mark Martin

NASCAR Cup Series har sett förtjänta mästare i sin historia på 75 år. Storheter som Richard Petty, avlidne Dale Earnhardt och Jimmie Johnson innehar GOAT-statusen eftersom de har sju titelvinster i sitt namn. Men några vann nästan mästerskapet och såg det glida ur händerna på en bråkdel av en sekund, och det var precis vad som hände med Mark Martin i 1990 års Winston Cup.

Amerikas favoritvideo idag

64-åringen har allt till sitt namn i Cupserien förutom mästerskapet. Martin har startat 882 Cup Series-tävlingar på 31 år och har 40 vinster i sitt namn och var tvåa under säsongerna 1990, 1994, 1998, 2002 och 2009. Men 1990 års NASCAR-kampanj är en som skulle skada veteranen även till detta datum. En överklagande av Richard Childress i bara det andra loppet för säsongen på Richmond såg Martins team fråntas sin förstaplats plus ett stort avdrag på 46 poäng.

Mark Martin förklarar scenerna vid Richmond Raceways mållinje efter vinsten

Martin gick in i säsongen 1990 som en av favoriterna att vinna mästerskapet med Roush Racing. Efter Daytona 500 21:a plats slutade han säsongens andra lopp på Richmond Raceway. Däremot vädjade Dale Earnhardts team Richard Childress om att inspektera Martins bil över mål och allt gick utför för Martin härifrån.

Besiktningen efter loppet fastställde att Martin tävlade med en olaglig förgasardistans. Det ironiska här är att hade distansen varit svetsad istället för att skruvas på, så hade det varit lagligt. Modifieringen gav inte heller Martin någon prestationsfördel men tyvärr blev han fråntagen sin förstaplats och ännu värre fick han ett avdrag på 46 mästerskapspoäng.

Martin delade med sig av några viktiga insikter om incidenten på NASCARs YouTube-kanal. ”Efter att vi vunnit loppet säger de att Richard Childress kom, du vet och släpade dem dit och pekade och sa att det är precis där. Bill France Jr råkade inte vara där vilket är väldigt sällsynt. Han kunde inte se det med sina egna ögon och kunna föra oss till hans trailer och Jack kunde åberopa hans fall… men vi kunde inte ha det samtalet.

“De tog ett varv ifrån oss, pengarna 40 000 dollar i böter och 46 poäng. Och jag tänkte att det inte kommer att ha en implikation i poängmästerskapet och visst tappade jag mästerskapet med 26 poäng. Så om det hade svetsats på istället för att skruvas fast skulle vi ha vunnit mästerskapet med 20 poäng och fått det som kom ifrån oss.”

Mark Martin är den bästa föraren som aldrig vinner en titel, och det finns en bra anledning till det

Även om Mark Martin kanske inte har kunnat vinna mästerskapet, gjorde han säkert sitt avtryck på Roush Racing som förare.

Martin är utan tvekan den bästa Roush Racing-föraren

Roush Racing har två Cup Series-mästerskap med Matt Kenseth 2003 och Kurt Busch 2004. Det var dock Martin som sådde fröna till mästerskapsandan i laget. Det var 1988 som det nybildade Roush Racing förvärvade Mark Martin och hans besättningschef Steve Hmiel. Trots att laget visade positiva tecken hade laget ännu inte vunnit sin första seger någonsin.

Detta förändrades när Martin vann sitt första Winston Cup-lopp 1989 på Rockingham och slog Rusty Wallace med bara tre sekunder. Detta var den första vinsten för Roush Racing och en för historieböckerna. 1990 års mästerskapsbesvikelse är ett känt fenomen. Man kan säga att trots att han inte vann mästerskapet så förtjänar han ett respektabelt erkännande, samma som Junior Johnson eller Denny Hamlin.

Marginalerna för att vara en mästare är mycket fina och tyvärr var Mark Martin alltid i den kortare änden av pinnen. Men taggen för NASCAR Hall of Famer kommer att påminna alla om hans historia.

RELATED ARTICLES

Mest populär