Friday, December 8, 2023
HemF1Är Las Vegas GP:s konstiga "Truck"-podium inspirerad av FIFA World Cup Qatar...

Är Las Vegas GP:s konstiga “Truck”-podium inspirerad av FIFA World Cup Qatar 2022’s Disruptive Stadium?

Föreställ dig att stå på podiet i Monza – en av de mest ikoniska på kalendern – och titta över ett hav av fans som hejar på dig. Det är en känsla som varje förare strävar efter att uppleva minst en gång i sin karriär. Det beror på att pallplatser i Formel 1 har mycket betydelse. Till skillnad från i de flesta andra sporter – där bara vinnaren får njuta av sin seger och alla andra skickas hem packade – får de tre bästa i ett lopp att känna sig som vinnare. Och under en säsong som 2023, där P1-platsen praktiskt taget har haft en permanent sittande, känns även P2 och P3 som vinster. För att lägga till extravagansen är Las Vegas GP inställd på att göra podiefirandet till ett spektakel också!

Las Vegas GP-arrangörerna släppte nyligen bilder på sin nybyggda gropbyggnad. Med podier vanligtvis kopplade till gropbyggnaden fanns det inga tecken på en i Vegas. Tävlingens VD avslöjade varför, och tanken bakom det är ganska lik ett inslag från 2022 FIFA World Cup.

Las Vegas GP använder FIFA World Cups taktik

Från ett bröllopskapell i hagen till en gigantisk LED-logotyp för F1 ovanpå gropbyggnaden. Den första upplagan av Las Vegas GP går ut. Det sparar inga kostnader, men det ser ut som att det också har investerat en del av dessa kostnader för att främja hållbarhet. Och det kan ha tagit anteckningar från förra årets VM i Qatar. Med tanke på att landet i Mellanöstern inte hade tillräckligt med fotbollsarenor för att vara värd för VM, byggde det många innan de bästa lagen i världen samlades där. Men det var en som stack ut över resten.

Stadium 974. Ett namn inspirerat av Qatars riktnummer, det tillverkades av 974 fraktcontainrar. Det är inte ens den bästa delen. Stadium 974 var den första transportabel och återanvändbar stadion, med en platskapacitet på 40 000. När VM var över, monterades arenan isär till sin ursprungliga form av fraktcontainrar. Med Uruguay som bjuder på att vara värd för fotbolls-VM 2030 kan Stadium 974 göra ett återkommande framträdande. Även om vi måste vänta åtta år för att se det tillbaka i aktion, kan Las Vegas ge oss något liknande efter lördagens race.

På F1 Nation Podcast, Las Vegas GP VD Renee Wilm förklarade, “Vi har en extremt unik palluppställning. Vi ville inte ta vyer från våra Paddock Club-gäster och fästa podiet vid depåbyggnaden. Så hur skapar man ett podiumögonblick? Väl, vad vi gjorde var att ta lastbilarna som hade skapats för denna episka scen för öppningsceremonierna. Och vi kommer att återanvända dem direkt på nätet för att fira vinnarna av vårt lopp.”Det ska säkert bli intressant att se hur pallen ser ut. Men det finns bara ett problem.

Med regn som förutspås drabba Las Vegas GP som redan fryser, kommer Chaos Drown F1?

Kommer förare ens att sluta för att tävla för att få en chans att stå på pallen? Avsaknaden av ett podium var inte det enda folk lade märke till när arrangörerna släppte bilder på gropbyggnaden i Vegas.

Depåutgången i Vegas är mycket farlig

Först och främst är Las Vegas Street Circuit helt ny. Det betyder att den har fräsch asfalt som inte ger så mycket grepp. Dessutom kommer temperaturen under helgen att sjunka till så lågt som 4C, vilket gör däckuppvärmningen ännu svårare än vad det redan kommer att vara för förare. Och när förare kommer ut ur gropen, är deras däck inte nödvändigtvis på toppen av sin värmecykel. Vad detta betyder är att de vanligtvis glider runt efter att ha kommit ur gropen innan de får det grepp de behöver. Saken är den att de inte kommer att ha utrymme att glida runt i Vegas.

Det andra som folk märkte med bilderna på gropbyggnaden? Den extremt smala groputgången. För att inte tala om att den löper på insidan av Turn 1-hårnålen. Avfarten är precis på toppen av sväng 1, och om en bil som närmar sig snabbt skulle göra den kurvan när en annan bil lämnade depån, kan det sluta mycket illa för dem båda, såväl som de andra förarna på rutnätet.

Hur ser du på att Las Vegas GP spelas? Kommer tillräckligt många bilar att korsa mållinjen för att fylla pallplatserna?

RELATED ARTICLES

Mest populär