Wednesday, February 28, 2024
HemBodybuildingÄr kreatin det mest använda tillskottet av kroppsbyggare? Hur hjälper det...

Är kreatin det mest använda tillskottet av kroppsbyggare? Hur hjälper det till med muskeltillväxt?

Kroppsbyggare, i sin strävan efter att uppnå en väldefinierad kroppsbyggnad, förutom akuta träningspass och strikta dietplaner, är också benägna till andra metoder. De som tävlar professionellt använder ofta prestationshöjande läkemedel, som kreatin och trenbolon. Det är viktigt att förstå både de potentiella fördelarna och biverkningarna som är förknippade med dessa innan du lägger den i din kundvagn.

Amerikas favoritvideo idag

Innan du går in på detaljerna, låt oss lära oss vad som är kreatin och varför det är populärt inom bodybuilding-gemenskapen. Enligt Cleveland Clinic fungerar kreatin som en naturlig energibooster för att hjälpa till att växa muskler. Men människokroppen producerar det naturligt och kan också få det från vissa livsmedel eller ta det som ett komplement.

Kreatin: Det potentiella stödet för muskeltillväxt

Men hur gynnar det idrottare? Tja, det hjälper dina muskler att arbeta bättre, särskilt under övningar. Ungefär hälften av det kreatin som din kropp behöver kommer från mat som rött kött, skaldjur och animalisk mjölk. Den andra hälften görs av din kropp (lever och njurar). Men för att uppfylla sitt behov i kroppen tenderar många idrottare att ta kreatintillskott, som finns i olika former som pulver, tabletter och vätskor. Dessa är mycket populära inom fitness- och kroppsbyggarvärlden, där idrottare ägnar sig åt hårda träningsregimer och kanske inte får i sig tillräckligt av sin diet.

Förutom att hjälpa till med muskeltillväxt, enligt forskning, är kreatin mer fördelaktigt för yngre kroppsbyggare. eftersom det också bidrar till snabb återhämtning. Idrottare är förtjusta i kreatin eftersom det ger ett snabbt utbrott av energi och ökar styrkan utan att påverka uthålligheten. Det är som en power-up för sporter som bodybuilding, fotboll och brottning. Men är intaget av kreatin alltid säkert? Tillägget är inte utan sina egna biverkningar.

Kreatins biverkningar

Den vanligaste typen av kreatintillskott är kreatinmonohydrat. När någon tar kreatin går det mesta direkt till deras muskler, vilket hjälper dem att skapa en speciell typ av energi som kallas adenosintrifosfat (ATP). Denna energi är som bränsle för celler när man lyfter tunga vikter eller spurtar. Förutom muskelfördelarna, ökar det hormoner som hjälper tillväxten och håller muskelcellerna hydrerade.

Kroppsbyggande expert bryter ner hur ‘trenbolon’ absolut kan förstöra hälsan: “Inte Fu*king Heliga Graal”

En av de mest använda PED:erna är trenbolon

Trenbolon är en syntetisk anabol steroid som tillhör klassen av nandrolon-härledda föreningar. Det utvecklades ursprungligen för veterinärfrågor, men senare blev det populärt inom sport för att förbättra muskelmassa, styrka och övergripande prestation. Hur fungerar detta? Det fastnar på de delar av kroppen som får musklerna att växa. Dessutom, till skillnad från några andra ämnen, förändras det inte till östrogen, ett hormon som kan få kroppen att hålla fast vid vatten och orsaka andra problem.

Trenbolon främjar kväveretention och proteinsyntes, vilket leder till betydande muskeltillväxt. Det leder också till en avsevärd ökning av styrkan, vilket möjliggör mer intensiva och produktiva träningspass. Trenbolon kan också hjälpa till med fettförlust genom att öka ens ämnesomsättning och främja ett mer definierat, vaskulärt utseende.

Trens påverkan på kroppen

Till skillnad från andra kosttillskott orsakar trenbolon vanligtvis inte vattenretention, vilket bidrar till ett mer torrt och hårt utseende. Det kan dock påverka kardiovaskulär hälsa negativt och kan orsaka androgena biverkningar, inklusive akne och håravfall, och kan ibland öka kroppsbehåringen. Vissa rapporter tyder på sömnstörningar och nattliga svettningar.

Det enda som är vanligt bland dessa kosttillskott är att de alla främjar muskeltillväxt och ökar styrkan, men det fungerar inte under lång tid. Biverkningar som hormonell obalans, leverskador, kardiovaskulära problem och psykologiska effekter är något liknande mellan trenbolon och andra PED. Dessutom finns det en hel del kroppsbyggare som öppet motsätter sig att använda det och varnar folk för att inte fördjupa sig i något farligt, som steroider.

Greg Doucettes budskap till blivande kroppsbyggare

Greg Doucette, IFBB-proffset öppnade upp om sitt liv och sa att han är lycklig vid 48 års ålder och inte ville dö tidigare, för det har han tagit hand om sig själv. Han var besviken på dagens generation som utan att ens tävla omedelbart började använda steroider för att få en fysik som ett proffs. “Kom ihåg detta: du kan inte få tillbaka din tid på denna jord. När det väl är borta är det borta. Du vill leva så länge som det är mänskligt möjligt”, sa Doucette.

Dessutom sa den 48-årige tränaren självsäkert, “Och jag kan säga till dig när du är ung och du experimenterar med droger så känns det som att det är värt det, men när du blir äldre kommer du att se tillbaka och säg varför jag gjorde det här varför gjorde jag det.” Han varnade inte bara fitnessinfluencers utan människor som verkade inte bry sig om att prova något som ser bra ut i unga år men det kommer att påverka deras liv senare. Greg grävde i sina fysiska egenskaper och bekräftade att han avstod från att använda någon form av steroider, eftersom han har en enastående fysik.

Trots att många som Doucette förespråkar användningen av sådana kosttillskott. De fortsätter fortfarande att användas av blivande fitnessentusiaster. Vad är din åsikt om användningen av PED i bodybuilding? Låt oss veta i kommentarsfältet.

RELATED ARTICLES

Mest populär