Saturday, December 9, 2023
HemF1$39B Partner Snubs F1:s Diktat att slå sig samman med Andretti; ...

$39B Partner Snubs F1:s Diktat att slå sig samman med Andretti; Väljer Las Vegas GP för att försegla F1-åtagandet

Las Vegas GP om en vecka blir det första i sitt slag. Tja, det kommer inte att vara första gången Formel 1 går till Sin City, men det kommer att vara den första upplagan av Las Vegas GP. Något annat som har hänt i F1 tidigare men som skulle kunna ta flyget igen i Vegas skulle vara möjligheten för fler än 10 lag i sporten. Ja, F1 har tävlat med mer än 10 lag. Men den här gången blir det första gången det elfte laget kan vara det Andretti F1och den möjligheten skulle kunna förseglas vid Las Vegas GP.

Förra året öppnade FIA-presidenten Mohammed Ben Sulayem dörrarna för nya lag att komma in i sporten. Enligt avtalet som undertecknats mellan F1, FIA och de 10 lagen kan maximalt 12 lag tävla i sporten. Efter att ha sett detta ledde Michael Andretti ett “äkta amerikanskt bud” för Andretti att gå med i F1. Mycket till deras smak gav FIA grönt ljus. Nu återstår bara att övertyga F1 – något Andretti hoppas kunna göra i Vegas.

Las Vegas GP kan bli Andrettis biljett till F1

Andretti är ett populärt namn inom amerikansk motorsport. Men vem vill inte tävla i motorsportens höjdpunkt? Andretti såg en möjlighet och den började arbeta mot den. I januari 2023 tillkännagav Andretti ett samarbete med 39 miljarder dollar-värd biljätte, General Motors. Som en del av deras partnerskap kommer Cadillac att representera GM om Andretti tar sig till F1. Nu när de har passerat det inledande skedet av att bli antagna till F1, arbetar de tillsammans för att övertyga Formel 1-ledningen om att det kommer att ge mervärde till sporten.

Kort efter FIA:s godkännande kom det dock rapporter om att F1 frågade GM om det skulle vilja samarbeta med något annat lag snarare än Andretti. Sedan möjligheten till fler än 10 lag i F1 dök upp har team och F1:s högsta ledning varit emot idén. Detta skulle förklara varför F1 närmade sig GM. Men för att vara trogen sitt partnerskap har GM gått emot F1:s önskemål. Som rapporterats av Associated Press sa GM-president Mark Reuss, “GM är fast besluten att samarbeta med Andretti för att tävla i F1.”

Reuss körde hem poängen. “Samarbetet mellan Andretti-Cadillac sammanför två unika enheter byggda för racing, båda med långa framgångar inom motorsport globalt.” Med detta i åtanke kommer GM att skicka en grupp chefer till Las Vegas GP för att personligen prata med F1-ledningen. Speciellt med tanke på att F1:s vd Stefano Domenicali inte har lämnat tillbaka sin kommunikation.

När Andrettis F1-inträde kränger fjädrar, spelar FIA:s dom rakt in i Max Verstappens händer

Om GM:s samtal med F1 går smidigt i Vegas, kommer det att föra Andretti ytterligare ett steg närmare det F1-inträde den så desperat vill ha. Men att övertyga F1 är det svåraste hindret. Något mer Andretti behöver oroa sig för? De andra lagens aversion mot en 11:e konstruktör.

Andretti skulle förstöra dynamiken i F1

I F1 får lagen prispengar i slutet av säsongen baserat på deras slutplaceringar. Det finns en fast procentandel av prispengarna som lagen får från prispotten. Om ett 11:e lag kommer in i sporten skulle det automatiskt innebära att procentandelen varje konstruktör får skulle minska. Med tanke på att F1 är en pengainriktad verksamhet, och det är lagen också, det är inget de vill ha. Även om de har bett Andretti att betala en anti-utspädningsavgift, är lagen fortfarande motvilliga till det amerikanska lagets inträde.

Även om många lagchefer och chefer offentligt har sagt att de inte skulle vilja ha ett 11:e lag, var det ingen som uttryckte det så tydligt som Lawrence Stroll gjorde. Enligt en video postad av Sky Sports på X, sa Stroll: “Jag tror att F1, verksamheten för tillfället brinner. Sporten har aldrig varit på ett bättre ställe, och jag tror, ​​”om det inte är trasigt, behöver du inte fixa det.” Så jag är övertygad om att det fungerar riktigt bra med 10 lag just nu. Jag tror att det är så det ska förbli. Sporten och verksamheten brinner. Det har aldrig varit fler fans eller åskådare. Publiken är den högsta någonsin.”

Tror du att Andretti och GM kan försegla deras fall för att gå med i F1 i Las Vegas GP?

RELATED ARTICLES

Mest populär