Sunday, December 3, 2023
HemNASCAR1970 Mustang Boss som räddade Fords vräkning från NASCAR genom att använda...

1970 Mustang Boss som räddade Fords vräkning från NASCAR genom att använda Chryslers Fighter Plane Engine Tech, värd runt $350 000, till försäljning

Även om alla Mustangs på banan inte hade en bra säsong 2023, slutade en med att vinna mästerskapet med tillstånd av Ryan Blaney. Men var började all denna ära för Mustangs i NASCAR? I oklanderlig tajming av en modern Mustang som vinner ett mästerskap, har dess förfader, 1970 Ford Mustang Boss 429, nu tagit kraft från historiens djup för att påminna oss vem som i själva verket är chefen.

Den historiska 1970 Ford Mustang Boss 429 återuppstår till den moderna världen

Varje del av banbrytande innovation föds ur ett landlocked problem. Redan 1964, när Chrysler lanserade sin 426 HEMI V8 för NASCAR, stod Ford inför ett sådant problem. Deras bilar började tappa i trovärdighet och kunde helt enkelt inte hålla jämna steg med Chryslers. Ford var tvungen att gå snabbt om de ville förbli relevanta. Svaret från företaget var den massiva 429 V8-motorn, med smeknamnet “The Boss”.

Men hindret var att använda samma motor som de byggde för NASCAR, i 500 av deras produktionsbilar. Eftersom de inte ville förlora tid, satte de den bestiga racingmotorn i 1969 års Mustang Fastback och körde dem till utställningslokaler. Dessa bilar idag är några av de sällsynta eftersom endast 1 359 av dem någonsin tillverkades. Och en av dessa 1 359 har nu tagit sig ur sitt gömställe på något sätt.

Auktionshuset Barrett-Jackson har meddelat att en 1970 Mustang Boss 429 i deras ägo är tillgänglig för budgivning i deras 2024 Scottsdale Auction. Modellen de har

Titta på berättelse: Toyota’s Hybrid Gamble: A Bold Move or a Misstep?

De unika egenskaperna som gör Boss 429 till ett odjur på vägar

Boss 429 var aldrig avsedd för vinstsyfte. Det enda målet som motorn hade var att sätta Chryslers 426 HEMI V8 i leran. HEMI-motorn använder en halvsfärisk förbränningskammare som möjliggör minimal effektförlust på grund av värme. Det ger även motorventilerna extra utrymme vilket gör det lättare för dem att andas. Noterbart användes denna mekanism också av Chrysler i stridsplanen under andra världskriget.

När Ford började bli misshandlad i NASCAR var de angelägna om att ta till sig en liknande typ av teknik. I en liten förändring använde de halvsfäriska förbränningskammare och installerade större ventiler. För att få plats med en så stor motor omarbetades flera andra delar av bilen av Kar Kraft. Bättre fjädring, förbättrade avgaser, Hurst-växelreglage och den massiva huvudskålen var alla bara några av dem.

Om det finns en “kung” för alla Mustangs måste det vara Boss 429. De otroligt kraftfulla motorerna var överväldigade med en hästkraft på nästan 500. Den 4-växlade manuella bilen som nu är öppen för bud på Barrett-Jacksons webbplats skulle vara alla bilsamlares dröm.

RELATED ARTICLES

Mest populär